Koolitus

Mis on koolitus, seda teavad meist enamus. Samuti ka, et milline on hea koolitus. Minu jaoks on hea koolitus selline, kus saab kaasa mõelda, kaasa teha, küsida (ja saada vastuseid) ning uusi kontakte ja kogemusi teistelt osalejatelt. Olen jõudumööda selliseid koolitusi püüdnud ka pakkuda, tagasiside koolitustelt ütleb mulle aeg-ajalt ka, et tuleb täitsa kenasti välja. 🙂

Tsiteerin siin ühte täna saadud tagasisidet: „Suur aitäh Sulle, kogu koolituse eest ja selle isikliku huvi ja toetuse eest veel pärast tundide lõppu! Pean enda puhul tohutuks õnneks ja vedamiseks, et just selle koolituse valisin. Ja suur osa selles on Sinul! Tundsin esimest korda (olen koolitustel käinud), mida tähendab õppijale õpetaja tingimusteta toetus. Hindan väga kõrgelt seda kuidas Sa selle erinevate võimetega seltskonna ühtselt liikuma panid.

Ma kirjutasin selle kirja 3 aastat tagasi Elmo Puidetile ja olen täna samal arvamusel! Soovitan, on väga hea õpetaja! Mõtlen hetkel, et kui aeg võimaldaks, oleks väga valgustav uuesti mõned tõed meelde tuletada!“

Mentorlus

Ka mentorlusest on Eestis juba hakatud üht-teist aru saama. Kui kokku võtta ühe toreda mentii (see on siis mentorluses see pool, kes õpib-areneb .. ametlikult) sõnadega, siis mentorlus on, kui keegi vana olija räägib tõestisündinud lugusid ja püüab Sind veenda, et see võib toimida ka praegu. 🙂 Siit kindlasti tuleb üles korjata kaks asja – esiteks: mentor võiks olla selle ala ekspert, pika kogemusega, mida ta parajasti mentordab ja teiseks: ta toob näiteid ja suunab mentiid looma seoseid mentii praeguse situatsiooni ja selle näites toodud olukorra vahel. Mentor ei käse teha nii, nagu tema kunagi tegi, vaid näitab olukordi kus üht kindlat moodi käitudes saavutati mingi tulemus. Edasi peaks järgnema arutelu seoste üle ja siis teeb mentii ise otsuse, kuidas edasi käituda.

Coaching

Coaching on kõige trendikam väljend ja tuleb üsna selgelt spordist (ameerikamaal siis on coach meeskonnamängude treener). Treeneri asi on suunata osaleja mingi eesmärgi poole, aidata kokku panna tegevuskava, torkida tagant teda (osaleja enda valitud) vahe-eesmärkide suunas ja kuni võiduka lõpuni välja. Kui mingid asjad jäävad tegemata-saavutamata, siis coach ei nahuta osalejat, vaid arutab temaga, millised teed veel viivad selle eesmärgi täitumiseni ning proovitakse „teha pauku uutmoodi“. Coach ei pea otseselt olema selle ala ekspert, mis on arendamiseks valitud, vaid valdama metoodikaid juhendamiseks, suunamiseks ja tagasisidestamiseks.

Miks kõik kolm meile head on?

Kõigi nende metoodite eesmärk on pakkuda juurde teadmist, suurendada aktiivsust ja julgust, vaadelda probleeme laiemalt ja katsetada lahendustena erinevaid võimalusi. Ja läbi selle saada parem ettevõte, parem toode või teenus, saada paremaks turundajaks, müügiinimeseks, tootjaks või juhiks, saada paremaks inimeseks.

Olen oma ettevõtja- ja juhi-elu jooksul saanud väga erinevaid kogemusi erinevatel ettevõtlusaladel tootmisest kuni kultuuri ja hariduseni. Koolitanud end paremaks koolitajaks, mentoriks ja coachiks. Loodan, et selles programmis saab need kõik kokku pandud parimal võimalikul moel ja iga osaleja kasuks.

Elmo

Leave a comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga